Wanneer kies je voor offset en wanneer voor digitale druk?

okt 5, 2022

Offsetdruk en digitale druk hebben door hun specifieke techniek een verschillende kostenstructuur. Bij offsetdruk is de opstartkost hoog, maar de variabele kost laag. Bij digitale druk is de opstartkost verwaarloosbaar, maar is de variabele kost groter.

PRIJS / OPLAGE

Offsetdruk en digitale druk hebben door hun specifieke techniek een verschillende kostenstructuur. Bij offsetdruk is de opstartkost hoog, maar de variabele kost laag. Bij digitale druk is de opstartkost vrij laag, maar is de variabele kost groter. Hierdoor is offsetdruk het voordeligst als je een grote oplage wilt bestellen, en digitale druk als je een kleine oplage wilt bestellen.

Wat is een grote oplage?

Dat hangt af van het formaat van het drukwerk dat je wilt bestellen. Bij een visitekaartje kunnen er meerdere exemplaren op een vel gedrukt worden, zodat 1000 stuks nog steeds een kleine oplage is. Bij een A3 affiche staat er bij 3Plus slechts 1 exemplaar op een vel, daar is 1000 stuks al een grote oplage.

KLEUR

In offsetdruk kan er in één of meerdere pantonekleuren gedrukt worden. In digitale druk wordt er doorgaans in quadrigedrukt: een drukwerk wordt dan opgebouwd uit de cmyk kleuren. Als de kleurechtheid van zeer groot belang is dan kan het een voordeel zijn om in pantonekleuren te drukken.

TIMING

De techniek van digitaal drukken, waarbij een bestand rechtstreeks naar de drukpers gestuurd wordt, zorgt dat er zeer snel kan gewerkt worden. Voor spoedwerk of last-minute drukopdrachten is digitale druk dan ook zeer geschikt. Er kan ‘op afroep’ gedrukt worden.

BEDRUKBARE MATERIALEN

De digitale drukpersen zijn al veel geëvolueerd, zowel op gebied van drukkwaliteit als naar bedrukbare materialen toe. Bij 3Plus bijvoorbeeld, drukken we niet alleen op veel papieren, maar ook op bepaalde kunststoffen. Toch kan er in offsetdruk nog steeds op meer verschillende papiersoorten gedrukt worden. Vooral ‘ruwe’ of ‘vezelrijke’ papiersoorten kunnen problemen geven in digitale druk. Als er op een specifieke papiersoort moet gedrukt worden die niet digitaal bedrukbaar is, dan wordt er voor offset druk gekozen.
Wil je een idee hebben van onze meest courante papiersoorten? Vraag dan een stalenwaaier aan.

VARIABEL DRUKKEN

Digitaal drukken biedt dan weer meer mogelijkheden op gebied van flexibel en variabel drukken. Elk exemplaar kan verschillend zijn. Dit is ideaal voor genummerde tickets, gepersonaliseerde mailings, drukwerk in verschillende (taal)versies, … .

Personalisatie houdt niet op bij het drukken ‘op naam’, een drukwerk kan ook gepersonaliseerd worden met logo’s, foto’s, barcodes, kleuren, …

Ook de mogelijkheid om verzameld te drukken is een sterkte van digitale druk: er kan in sets gedrukt worden, en een binnenwerk kan direct in de correcte paginavolgorde afgedrukt worden. Dit spaart handlingskosten en tijd uit.

SAMENGEVAT

Tabel1

3Plus is gespecialiseerd in digitaal drukwerk. Daarnaast begeleiden we onze klanten in de aankoop van drukwerk. We werken samen met zorgvuldig geselecteerde partners. Zo ben je er als klant steeds zeker van dat je opdracht bij de juiste partij terecht komt.